Biografie

Even ATBS voorstellen

Kon. ATBS Korfbal Club is een vzw opgericht in oktober 1944 en bestaat dus meer dan 75 jaar. Omdat de oprichters van ATBS hoofdzakelijk werkzaam waren voor de NV Antwerpse Tramwegen, kreeg onze sportclub de benaming Antwerpse Tramwegen Bureelbedienden Sportkring, kortom ATBS. De aansluiting bij de Koninklijke Belgische Korfbalbond volgde al gauw en een nieuwe sportclub was geboren.

Belangrijk voor ATBS was de opening van het volledig vernieuwde clubhuis in 2003. Dankzij het nieuwe clubhuis en de inzet van een aantal gedreven medewerkers groeide de club.

Tijdens het seizoen 2019-2020 onderging de club opnieuw grote veranderingen door een verhuis naar de rand van het park, met een gloednieuw clubhuis en kunstgrasveld.

Een nieuwe sport, een eeuw oud…

In 1902 werd korfbal door de Nederlandse onderwijzer Nico Broekhuysen gedistilleerd uit een balspel van onbestemde oorsprong, dat in Nederland snel evolueerde van spel naar sport.

Na de eerste wereldoorlog brachten uit Nederland terugkerende Belgen de sport van ‘paal en mand’ mee naar hun Antwerpse vaderstad, waar op de Olympische Spelen van 1920 een demonstratie wedstrijd gespeeld werd.  Daarmee was België meteen het tweede korfballand.

Tussen de beide wereldoorlogen consolideerde de korfbalsport zich in de Lage Landen op een zeer hechte basis, maar kende geen uitbreiding naar andere landen, waarschijnlijk in hoofdzaak wegens de tegenstand die de aanwezigheid van dames op het sportveld destijds nog opriep.

Na de tweede wereldoorlog herhaalde de geschiedenis zich in die zin dat Nederlandse en Belgische Korfballiefhebbers hun sport verder uitdroegen naar Engeland, Duitsland, Spanje, Suriname, Nederlandse Antillen, Indonesië, Luxemburg, Verenigde Staten, Australië, Frankrijk, Brazilië, India, Portugal, Nieuw Guinea, Taiwan, Polen, Tsjechië en Slowakije, zodat een verdere internationale uitbreiding voor de hand lag.

Wat heeft onze korfbalclub u te bieden?

 • De enige gemengde ploegsport ter wereld
 • Samen uit, samen thuis
 • Topsport en recreatie
 • Spectaculair, veelzijdig
 • Schijnbewegingen, fysieke conditie
 • Balvaardigheid
 • Snelheid
 • Een opvoedende sport
 • Binnen en buiten
 • Clubleven
 • Gezelligheid

Kortom : TOF SAMENZIJN

Wie of wat is ATBS?

ATBS is een vereniging van gedreven mensen die, naast een wekelijkse sportieve uitschieter, zin hebben om regelmatig eens een plezant babbeltje te slaan aan ‘den toog’.

Ook worden door onze feestcel, jeugdverantwoordelijken en enthousiaste medewerkers een reeks extra activiteiten georganiseerd waarin iedereen, zowel jong als oud, zijn gading kan vinden.

Waar vindt u ons?

ATBS is gelegen in de Provinciale Groendomeinen Rivierenhof te Deurne, een prachtig kader om aan sport te doen.  En terwijl de ouders nog even rustig napraten over de sportieve inspanning, kunnen de kinderen veilig en naar hartenlust spelen in de speeltuin naast het nieuwe clubhuis.